Web Analytics Made Easy - Statcounter


فرارو- احتمالا خیلی وقت است درباره بازار خرید و فروش ماشین دست دوم در منطقه عبدل‌آباد تهران چیزی نشنیده‌اید. بازاری که در روز‌های جمعه در محلی که شهرداری فراهم کرده برپا می‌شود و هنوز هستند کسانی که خودروی موردنظرشان را در آن‌جا جستجو می‌کنند. این بازار با توجه به شرایط خاصی که دارد محل خوبی برای انجام معاملات مشکوک به شمار می‌رود.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

طوری که بساط دلال‌ها در آن رونق گرفته و می‌توانند با اغفال مشتری عادی سود زیادی به جیب می‌زدند. عبدل‌آباد زمانی حکم یک دانشگاه برای یاددادن و یادگرفتن ترفند‌های کلاهبرداری را داشت؛ از دست‌کاری کیلومترسنج گرفته تا دروغ‌بافی‌هایی که ماشین دست دوم را به یک خانم دکتر نسبت می‌داد. همان خانم دکنری که صبح با ماشین به مطب می‌رفت و شب به خانه برمی‌گشت.

آن زمان مثل حالا نبود که روی مبل خانه لم بدهیم و انواع و اقسام ماشین‌های دست دوم را در سایت‌ها و اپلیکیشن‌ها بالا و پایین کنیم. یک زمان برای ماشین‌های دست دوم باید زیر آفتاب جنوب تهران خودمان را به عبدل‌آباد می‌رساندیم. مثل حالا نبود که با چند فیلتر دقیقا سراغ همان ماشینی که دلمان می‌خواهد برویم. آن زمان باید چند ۱۰۰ متر بین دلال‌های ماشین چرخ می‌زدیم تا ببینیم بودجه‌مان به خرید کدام ماشین می‌رسد. تازه وقتی که ماشین مورد نظرمان را پیدا می‌کردیم سیل ترفند‌های کلاه‌برداری به سمتمان حمله‌ور می‌شد. آن زمان تنها سامانه خرید و فروش ماشین دست دوم همین جمعه‌بازار عبدل‌آباد بود که برای خودش یک فرصت شغلی بزرگ دلال‌ها به حساب می‌آمد. حالا که بحث قیمت خودرو و قیمت ماشین دست دوم داغ شده، بد نیست یادی کنیم از ترفند‌های کلاه‌برداری که در بازار ماشین دست دوم عبدل‌آباد برای خالی کردن جیب مشتری بیچاره استفاده می‌شد.

دست‌کاری کیلومترسنج
حواستان باشد! برخی خودرو‌ها در این بازار، در کمال شگفتی با اینکه سه سال از تولید آن‌ها گذشته، رقم کارکرد کمتر از ۱۰۰هزار کیلومتر نشان می‌دهند. شاید فکر کنید این کار خیلی سخت و تخصصی است، ولی در واقع با ۱۰ هزار تومان و تغییر دیاگ، می‌توان کاری کرد که رقم کارکرد ماشین کمتر نشان داده شود و خریداران آماتور را به راحتی گول زد. پس به آمپر کیلومتر اعتماد نکنید!

خودرو‌هایی که مثلا تصادف نداشته‌اند
اکثر خودور‌های موجود در بازار عبدل‌آباد، عنوان بدون رنگ و بدون تصادف و نقص فنی را با خود یدک می‌کشند ولی وقتی از صاحب خودرو می‌خواستید یک متخصص قبل از خرید خودرو را معاینه کند این جمله را می‌شنیدید: «تو خریدار نیستی و مشتری دست به نقد زیاد است.» این جمله در واقع یک دستی زدن به خریدار بود و نباید این کم محلی فروشنده را اصلا جدی گرفت چرا که اگر خریدار زیادی داشت سر از بازار ماشین دست دوم عبدل‌آباد در نمی‌آورد.

باطن پلید، پشت ظاهر تمیز
بسیاری افراد بیکار با سرمایه اندک، کارشان این شده بود که ماشین دست دوم مردم را به نازل‌ترین قیمت خریده و آن را نو نوار و کرده و به بالاترین نرخ می‌فروختند و از این بابت در هفته چند میلیون تومان پول به جیب می‌زدند. در واقع با حفظ ظاهر و جمع و جور کردن نقاط ضعفی که ابتدا به چشم می‌آیند قصد در سالم نشان دادن خودرو داشتند. ایراداتی که تنها دو روز بعد از خرید، خود را به وضوح نشان می‌داد.

خودرو‌هایی که مال یک خانم دکتر بود
معمولا خانم‌ها حساسیت ویژه‌ای روی خودروی زیر پایشان دارند و از کمتر پیش می‌آید که از رسیدگی به آن غافل شوند. همین موضوع باعث می‌شد تا دلالان اکثرا ماشین دست دوم را به نام خانم‌ها ثبت کنند تا حداقل خیال خریدار بابت سالم بودن خودرو راحت‌تر باشد. برخی هم ادعا می‌کردند من خودم کارگر هستم و این خودرو متعلق به صاحب کار، دختر خاله یا عمویم است و از این قبیل حرف‌ها که ۹۰ درصد آن واقعی نبودند!

مشقت‌های خرید و فروش ماشین دست دوم
حضور کمرنگ پلیس و نیروی انتظامی در جمعه بازار خودروی عبدل آباد باعث مزاحمت برای ساکنان آن منطقه شده و اکثر خیابان‌های اطراف بسته می‌شد؛ حتی گاهی اوقات کار به درگیری فیزیکی و فحش و فحش‌کاری می‌کشید. نبود امکانات بهداشتی و سرویس‌های مخصوص هم قوز بالا قوز شده بود تا با توجه به گستردگی و جغرافیای بازار ماشین دست دوم، محل تمیز و آنچنان موردپسندی را شاهد نباشیم.

دایه‌های مهربان‌تر از مادر
اگر مشتری ایرادی را در خودرو پیدا می‌کرد، فروشنده بلافاصله فلان دوست یا آشنایش را معرفی می‌کرد که مغازه دارد و کار‌های ماشین را با کمترین قیمت برایش انجام می‌دهد. این در واقع نوعی گارانتی و بیمه کردن ماشین دست دوم با الفاظ بود که حتی بر فرض درست بودن ادعای فروشنده، مبلغی که از جیبتان پرداخت می‌رفت، چیزی نبود که خوشحالتان کند.

دلالی در روز روشن
اسم بازار ماشین دست دوم عبدل‌آباد با دلالی گره خورده بود. در این بازار نمونه‌هایی پیدا می‌شد که علنا خودشان را دلال معرفی می‌کرد و شش ماشین پژو ۲۰۶ برای فروش کنار هم می‌گذاشت. یا حتی کسانی که پیکان‌های کلاسیک را با کمترین قیمت در حد ۱۰ میلیون تومان می‌خریدند و با قیمت ۵۰ میلیون تومان می‌فروختند.

خلاصه بگویم، اگر یادتان باشد در بازار ماشین دست دوم عبدل آباد کسی دلش به حال شما نمی‌سوخت. در واقع دل رحمی شما با چاشنی حواس پرتی، تنها نتیجه‌ای که داشت خالی شدن جیب و خرید ماشین دست دوم نامناسب بود.

منبع: فرارو

کلیدواژه: ماشین دست دوم ماشین عبدل آباد

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت fararu.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «فرارو» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۳۶۹۷۲۹۱ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

قیمت خودرو امروز ۱۷ اردیبهشت + جدول

قیمت محصولات ایران‌خودرو و سایپا در بازار اعلام شد.

به گزارش خبرگزاری ایمنا، بازار خودرو امروز _دوشنبه هفدهم اردیبهشت_نسبت به روزهای گذشته نوسان چندانی ندارد، بیشتر خودروهای داخلی و مونتاژی تغییر قیمتی تجربه نمی‌کنند، اما در این میان برخی از محصولات بازار با افت‌وخیز ناچیز همراه شدند.

اطلس یکی از جدیدترین محصولات سایپا امروز سه میلیون تومان ارزان‌تر شده و با نرخ ۵۸۵ میلیون تومان خرید و فروش می‌شود.

شاهین G با سانروف خودروی رده بالای این شرکت نیز افت هفت میلیون تومانی را به ثبت رسانده و با ۷۵۷ میلیون تومان به فروش می‌رسد.

پژو پارس معمولی یکی از محبوب‌ترین‌های بازار داخلی امروز رکورد افزایش قیمت را زد و ۲۸ میلیون تومان گران‌تر از روز گذشته و با ۶۹۴ میلیون تومان معامله می‌شود.

تارا اتوماتیک V۴ یکی از سدان‌های لوکس ایران خودرو در بازار داخلی‌ها نیز امروز پنج میلیون تومان افت قیمت داشته و با یک میلیارد و ۱۴۵ میلیون تومان خرید و فروش می‌شود.

بر این اساس در گروه محصولات ایران‌خودرو وانت آریسان با قیمت ۴۵۰ میلیون و ۵۰۰ هزار تومان، سورن پلاس (فول) با قیمت ۷۴۸ میلیون تومان، سورن پلاس موتور XU۷P با قیمت ۶۴۰ میلیون تومان، سورن پلاس دوگانه‌سوز ۷۹۴ میلیون تومان، دنا پلاس (تیپ ۱) با قیمت ۸۳۳ میلیون تومان، دنا پلاس توربو اتوماتیک (ارتقا) یک میلیارد و ۴۸ میلیون تومان، پژو پارس ۶۹۳ میلیون تومان، پژو پارس سفارشی ۷۳۲ میلیون تومان، پژو ۲۰۷ موتور TU۳( ارتقا) با قیمت ۶۶۷ میلیون تومان، پژو ۲۰۷ دنده‌ای هیدرولیک ۷۵۹ میلیون تومان، پژو ۲۰۷ اتوماتیک ۹۲۳ میلیون تومان، رانا پلاس ۶۳۵ میلیون تومان، تارا دستی (ارتقا) ۸۰۷ میلیون تومان، تارا اتوماتیک V۲ به قیمت ۹۸۲ میلیون تومان، هایما اس ۷ (S۷) با قیمت یک میلیارد و ۶۸۰ میلیون تومان، هایما ۷X با قیمت یک میلیارد و ۷۸۵ میلیون تومان به فروش می‌رسد.

در محصولات سایپا نیز ساینا S با قیمت ۴۴۷ میلیون تومان، ساینا S دوگانه‌سوز ۴۵۷ میلیون تومان، کوییک اتوماتیک ۵۳۹ میلیون تومان، کوییک S به قیمت ۴۳۶ میلیون تومان، سایپا ۱۵۱ با قیمت ۳۴۲ میلیون و ۵۰۰ هزار تومان، وانت زامیاد (رادیال) با قیمت ۵۸۷ میلیون تومان، پیکاپ کارون ۸۴۵ میلیون تومان و چانگان CS۳۵ تیپ ۲ با قیمت یک میلیارد و ۷۰۰ میلیون تومان مبادله می‌شود.

قیمت خودروهای مونتاژی

در بازار خودروهای مونتاژی و وارداتی نیز نوسان زیادی دیده نمی‌شود.

ام‌وی‌ام X۲۲ پرو دستی یکی از ارزان‌ترین کراس‌اوورهای مونتاژی بازار، تغییری ندارد و با همان نرخ ۹۵۸ میلیون تومان به فروش می‌رسد.

جک S۵ نیوفیس محصول محبوب کرمان موتور نیز امروز تغییر قیمتی نداشته و به قیمت یک میلیارد و ۶۸۵ میلیون تومان خرید و فروش می‌شود.

ام‌وی‌ام X۵۵ Pro کراس‌اوور مونتاژی مدیران‌خودرو محصول پرحاشیه این روزهای بازار است که ۲۲ میلیون تومان نسبت به روز گذشته ارزان‌تر شده و با یک میلیارد و ۵۸۸ میلیون تومان معامله می‌شود.

هونگچی H۵ محصول وارداتی و لوکس گروه بهمن به شمار می‌رود که امروز با افت ۹۵ میلیون تومانی، رکورد کاهش قیمت را در بازار نصیب خود کرد و به کانال پنج میلیارد و ۱۴۵ میلیون تومان رسید.

بر این اساس X۲۲ پرو دستی با قیمت ۹۵۸ میلیون تومان، X۳۳ کراس (دستی) با قیمت یک میلیارد و ۸۰ میلیون تومان، آریزو ۵ اسپورت با قیمت یک میلیارد و ۴۲۶ میلیون تومان، تیگو ۷ پرو پرمیوم ۲ میلیارد و ۱۰۵ میلیون تومان، تیگو ۸ پرو (هیبرید) ۳ میلیارد و ۱۲۰ میلیون تومان، فونیکس FX (۱.۶) با قیمت دو میلیارد و ۳۶۰ میلیون تومان، جک J۴ با قیمت ۸۴۲ میلیون تومان، جک S۳ با قیمت یک میلیارد و ۲۴۳ میلیون تومان، کی‌ام‌سی T۸ با قیمت یک میلیارد و ۶۵۳ میلیون تومان، کی‌ام‌سی J۷ با قیمت یک میلیارد و ۸۳۰ میلیون تومان، رسپکت ۲ به قیمت یک میلیارد و ۴۵۰ میلیون تومان، فیدلیتی (پنج‌نفره) یک میلیارد و ۸۸۵ میلیون تومان، دیگنیتی پرایم یک میلیارد و ۹۶۰ میلیون تومان و دیگنیتی پرستیژ با قیمت دو میلیارد و ۲۶۰ میلیون تومان خرید و فروش می‌شود.

کد خبر 750740

دیگر خبرها

  • شماره‌گذاری این خودرو تا اطلاع ثانوی متوقف شد
  • ریزش قیمت‌ها در بازار خودرو
  • خرید ام وی ام X22 پرو کارشناسی‌شده + گارانتی فنی و بدنه
  • ریزش بورس تا کی ادامه خواهد داشت؟
  • دلالان نقره داغ شدند؛ ابلاغ قانون قیمت‌گذاری در بازار مسکن
  • دلالان نقره داغ شدند؛ تعیین قانون قیمت‌گذاری در بازار مسکن
  • بازار خودرو روی دور تند گرانی افتاد
  • زلف بر دیوار | بازار داغ گیس فروشی
  • قیمت خودرو امروز ۱۷ اردیبهشت + جدول
  • قیمت خودرو امروز ۱۷ اردیبهشت +جدول